خوشحالم که بعد از یک غیبت نسبتا طولانی دوباره در خدمت شما هستم.
حتما شما نیز سریال مختارنامه و یا همان مسلسل المختار الثقفی اثر با شکوه داوود میرباقری را دیده اید.
البته من نیز به این موضوع واقفم که در این چند سال اخیر یکی از فاخرترین آثار تلویزیونی همین مختارنامه است ولی چند نکته نظر دارم که در اینجا آن ها را می آورم.
همان طور که می دانید مختار نامه پس از سریال بی نظیر امام علی علیه السلام و بعد از آن سریال معصومیت از دست رفته توسط میرباقری ساخته شده است که به نظر من امام علی چند درجه از آن دو بالاتر است.
اما واقعا چه چیز باعث شده است که مختار نامه با این حجم بالای کار و زحمات فراوان دست اندر کاران به پای امام علی نرسد.
1-گفت و گو های بین شخصیت ها : در مختارنامه گفت و گو هایی که بین بازیگران و یا همان شخصیت های سریال رد و بدل می شود را کمی دور از عرف می بینیم. به نظر من نویسنده برای دوری از کلیشه و تکراری شدن گفت و گوها را کمی ثقیل طراحی کرده است که باعث دوری سریال از ذهن می شود. در مقابل ما در سریال امام علی گفت و گوهایی داشتیم که همچنان در اذهان باقی است مانند گفت و گوی طلحه و زبیر در قبرستان یهود با ابوسفیان و یا گفت و گوی ابوذر غفاری با طلحه و زبیر در مسجدالنبی و گفت و گو های اشعث با ابن ملجم مرادی و ... .
2-انتخاب بازیگران و طراحی چهره : به نظر میآید که در انتخاب بازیگران برای نقش های متناظرشان دقت کافی نشده است. برای مثال آقای مهدی فخیم زاده بازیگر و کارگردان بسیار زبردستی است که ما حتی آثار مذهبی فاخری چون ولایت عشق درمورد زندگی امام رضا علیه السلام را از ایشان دیده ایم ولی نقشی که برای ایشان در این سریال در نظر گرفته شده است (عمر بن سعد) از لحاظ فیزیک بدنی و نوع سخن گفتن و ... با ایشان سازگار نیست.(البته در دوبله عربی مختار نامه صدایی روی کلام ایشان گذاشته شد که واقعا مناسب بود و تا حد زیادی نقش را در ذهن بیننده القا میکرد.) البته بعضی از نقش ها واقعا مناسب انتخاب شده اند مانند نقش شمر بن ذی الجوشن که آقای محمد فیلی این نقش را ایفا می کنند و در اجرای آن هم خوب عمل کرده اند. از دیگر نقش های نامناسب می توان به نقش خانم حدیث فولادوند (همسر ابراهیم بن مالک اشتر) اشاره کرد.
3-جلوه های ویژه : در مصحنه های جنگ در مختارنامه جنگ هایی از بازیگران می بینیم که بیشتر مربوط به فیلم هایی چون جومونگ و ماتریکس می خورد تا به جنگ های دوران مختار برای مثال جنگ زهیر بن قین که تا مدت زمان بسیار زیادی هنوز شمشیرش را از نیام نکشیده می جنگید البته کسی منکر شجاعت و دلاوری های یاران امام حسین علیه السلام نیست (یا لیتنا کنا معهم) ولی این دلاوری ها و رشادت ها را می توان به اشکال دیگری نشان داد. مثلا در همین شهادت زهیر بن قین هنگامی که از پا افتاد لشکریان عمر بن سعد را دیدیم که به ملایمت او را محاصره کرده و به صورت ستاره وار نیزه ها را بر گردن او گذاشتند (گویی می خواهند او را اسیر کنند) که به نظر من در شرایط جنگ آن زمان این حرکت اصلا معنا ندارد چرا که اگر کسی با ین رشادت را از پا می انداختند او را امان نداده و بر سر و رویش شمشیر و نیزه می زدند. اگر این صحنه ها را با مشابه آن در امام علی مقایسه کنیم خودمان این اختلافات را مشاهده می کنیم.(مثلا صحنه ای که در جنگ صفین امام علی به عمرو بن العاص حمله می کند و ...)
4-انتخاب لباس : لباس سربازان دارالاماره ی کوفه و دیگر لباس ها به گونه ای طراحی شده است که گویی از کارخانه نساجی و بافندگی بیرون آمده است. حتی نقش روی کلاه سربازان که جمله لا اله الا الله را نوشته است همه یک دست و با حروف چاپی می باشد و همین درک سریال را کمی مشکل کرده است.
با همه این ها هنوز مختارنامه را می توان یک اثر فاخر دانست که بینندگان زیادی را در سرتاسر دنیا به خود جذب کرده است و همچنان در اذهان باقی می ماند.
امیدواریم در آینده آثار فاخری همچون امام علی معصومیت از دست رفته و مختار نامه را از آقای میرباقری شاهد باشیم.
مجددا به آقای میر باقری و همه دست اندر کاران مختار نامه خسته نباشید می گویم.
در پایگاه رسمی مختار نامه می توانید اطلاعات جامعی در مورد سریال به دست آورید.
بسم الله الرحمن الرحیم
اخی الکریم ابراهیم هذا منتدی اللغات الحیة و کتبت فیها موضوع بالفارسیة ان شاء الله الکل یستفید منه.
شکرا لمشارکتکم الغالیة
والسلام علیکم و رحمة الله